Złoty owoc – borówka wysoka / vaccinum corynbosum/

Jest bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawiera witaminy A, B, C, E oraz PP,minerały cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. W owocach borówki wysokiej występuje 25 związków antocyjanowych, w tym 8 niespotykanych w innych owocach jagodowych.  ORAC czyli pojemność antyoksydacyjna proszku z naszej borówki to 25900 mikromoli troloksu na 100g.

100% naturalny proszek ze świeżych owoców borówki wysokiej /amerykańskiej/ Wyprodukowany  w unikalnej  technologii, która pozwala na zachowanie wszystkich dobroczynnych składników występujących w owocach borówki wysokiej.

Proszek został wytworzony z owoców pochodzących z małej rodzinnej plantacji znajdującej się w miejscowości Bierówka w Beskidzie Niskim. Plantacja położona jest na słonecznym pagórku ochroniona lasem, z dala od ruchliwych dróg i zakładów przemysłowych. Każdy krzew borówki otoczony jest troską i miłością swych właścicieli, co przekłada się na wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne owoców i przetworów z nich wykonanych. Krzewy od momentu posadzenia prowadzone są w sposób ekologiczny, co jest zgodne ze sposobem życia i przekonania właścicieli.

Plantacja borówki certyfikowana przez Eko gwarancja PTRE – Nr producenta 012858.

Właściwości proszku zostały potwierdzone w badaniach przez Firmę J.S Hamilton oraz Warszawski Uniwersytet Medyczny Wydział Farmaceutyczny Zakład Chemii Fizycznej.

Znaczenie antyoksydantów  dla organizmu jest ogromne.

Duża ilość antyoksydantów w diecie, i co się z tym wiąże, wysoka pojemność antyoksydacyjna krwi, pomaga uniknąć chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Kwas egalowy zawarty w borówce wysokiej hamuje i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby, przewodu pokarmowego oraz płuc. Kwas foliowy przeciwdziała rozwojowi nowotworów macicy. Natomiast fitoestrogeny hamują rozwój nowotworów hormonozależnych (nowotwory piersi, tarczycy oraz również wątroby).

Antyoksydanty zmniejszają ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego (stanu przedcukrzycowego). Zwiększenie udziału w diecie owoców o wysokiej zawartości antyoksydantów zmniejsza nasilenie objawów cukrzycy. Osoby, które mają wystarczający poziom przeciwutleniaczy, rzadziej chorują na takie choroby, jak zapalenie wątroby, opryszczka, zaburzenia cyklu menstruacyjnego, hemoroidy, wrzody skóry, alergie, wrzody żołądka.

Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.

Spożywanie borówki amerykańskiej zalecane jest kierowcom i pilotom oraz osobom, które wiele godzin spędzają przy komputerze ze względu na regeneracyjne działanie antocyjanów. Witamina A jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Dodatnio działa na fotoreceptory oka, poprawiając prawidłowe widzenie o zmierzchu. Ekstrakty z borówki polepszają mikrokrążenie w gałce ocznej, mają wpływ na ukrwienie w obrębie tęczówki, są też pomocne w leczeniu chorób siatkówki oka. Borówka amerykańska stosowana jest jako produkt wspomagający w leczeniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)

Owoce borówki amerykańskiej zawierają związki, które działają przeciwbiegunkowo oraz związki niszczące oporne na leki szkodliwe szczepy E. Coli. Zawarte w nich garbniki uszczelniają błony śluzowe i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Błonnik zawarty w borówce amerykańskiej bierze udział w usuwaniu z organizmu toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Fitoestrogeny i błonnik zawarte w borówce, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL). Substancje te spowalniają procesy miażdżycowe i zmniejszają ryzyko wystąpienie chorób serca.

Duża zawartość antocyjanów sprawia, że zmiatane są wolne rodniki, co ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się organizmu. Osoby spożywające systematycznie owoce borówki wysokiej mają lepszą pamięć i kondycję fizyczną oraz zwiększoną odporność na infekcje.

Całkowite korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia borówki czynią ją bezcennym narzędziem w walce z chorobami. W rzeczywistości, w kategorii długoterminowych korzyści borówka jest zdecydowanie najlepszym z owoców i powinna stanowić część diety każdej osoby dbającej o swoje zdrowie i dobrą kondycję. Warto zatem korzystać z możliwości jednego z najzdrowszych i najsmaczniejszych prezentów natury przez cały rok . Takie możliwości daje nam przedstawiony przez nas  proszek z borówki wysokiej.borówka