KURDYBANEK

ground-ivy-116264__340

to z pozoru bardzo niepozorna roślina.
Wyglądem przypomina bluszcz i to jej rodziny należy.
Posiada błyszczące liście oraz rozłożyste, piękne kwiaty o fioletowej barwie.

Działanie lecznicze zioła:
Kurdybanek działa niczym eliksir oczyszczająco- wzmacniający.
Wpływa na produkcję leukocytów, które są siłą napędową organizmu do walki z zarazkami oraz szkodliwymi drobnoustrojami.
Kurdybanek wzmacnia pracę serca oraz reguluje przemianę materii.
Jako zioło pełni rolę „wymiatacza” toksyn z organizmu.
Można go z powodzeniem stosować także w stanach zapalenia gardła, oskrzeli, płuc.
Przyda się w przeziębieniu.
Pomaga ono niwelować napady duszności, kaszlu, rozrzedza nagromadzoną w oskrzelach flegmę oraz ułatwia jej odksztuszanie i wydalanie.
Kurdybanek sprawdza się także w zespole drażliwego jelita, problemach trawiennych związanych z trzustką czy wątrobą.
Zioło świetnie pomaga na kłopoty z drogami moczowymi czy infekcje związane z podrażnieniem ścian żołądka.
Zastosowanie w kuchni:
Kurdybanek może być pity jako napar (herbatka) lub też dodawany w formie przyprawy do rozmaitych potraw; jajecznicy, zup, past np. zerowych, rybnych czy mięsnych, do mięs jako – alternatywna znanej obecnie- papryki, omletów oraz innych dań.
W zupach kurdybanek to zamiennik pietruszki czy lubczyku; pastom nadaje ostrego smaku i koloru, zaś mięsom odejmuje kalorii i ciężkostrawności.
Kurdybanek dodany do potraw niweluje uczucie wzdęć, redukuje liczbę gazów.
Przepisy lecznicze:
Zioło to można zasuszyć i sporządzać z niego napar w proporcji 1, 5 łyżki zioła na 1,5 szklanki wody.