CHOLINA

jest to związek zasadowy odkryty w latach trzydziestych XX wieku. Dawniej zaliczana była do grupy witamin B. Cholina jest składnikiem wielu fosfolipidów, w tym lecytyny. Źródłem choliny są: żółtka jaj, wątroba i inne podroby, chude mięso, drożdże, warzywa strączkowe, mleko, soja i ziarna zbóż, a zwłaszcza kiełki pszenicy.
Funkcje choliny:
Cholina jest składnikiem fosfatydylocholiny występującej w lecytynie. Fosfatydylocholina zapobiega odkładaniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie. Zwiększa rozpuszczalności cholesterolu, dzięki czemu usprawnia jego metabolizm. Tym samym przyczynia się do zminimalizowania ryzyka jego odkładania w ścianach naczyń krwionośnych i pęcherzyku żółciowym. Wiele badań wykazuje, że suplementacja choliną jest pomocna w leczeniu różnych schorzeń wątroby. Pozytywnie wpływa również na prace nerek, regulując ilość wydalanego moczu. Cholina jest potrzebna do produkcji neuroprzekaźnika o nazwie acetylocholina, który między innymi bierze udział w procesach odpowiadających za nastrój i pamięć. Cholina jest składnikiem błon komórkowych i jest niezbędna do wytwarzania i utrzymania w dobrym stanie osłonek mielinowych, chroniących komórki nerwowe i zapewniających właściwe przewodzenie nerwowe. Jest niezwykle ważna w okresie ciąży, gdyż płód pobiera przez łożysko duże jej ilości powodując obniżenie zapasów ustrojowych matki.
Cholina:
– przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny,
– przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów,
– pomaga w prawid¬łowym funkcjonowaniu wątroby